45 yıldır kırılamayan şifre için Türk psişikler iş başında e-Posta
Salı, 31 Aralık 2013 08:51

Psikiyatr, Prof. Dr. Ian Stevenson, 2007 yılında vefat etti. Kendisi yaşamını, ölümden sonra belleğin-bilincin devam edip etmediğini aramaya adamış ve bu amaçla üniversitede bir profesör olarak, tepki de çekeceğini bilerek, 40 yılını bu konular üzerinde araştırma yaparak geçirdi. Türkiye'de bir dönem Hatay-Adana bölgesinde araştırmalar yaptı. 1968 yılında aklına bir fikir geldi. Ölümden sonra eğer bilinç-bellek ve anılar devam ediyor ise o zaman, ölmeden sadece benim bildiğim bir şifre ile kilitleyeceğim bir anahtarın şifresini, öldükten sonra öte alemden dünyada yaşayanlara aktarabilir miyim? Sadece kendinin bildiği şifreyi aktarır isem o zaman ötealemde halen bir şekilde varlığım ve belleğim, bilincim devam ediyorun kanıtı olabilir diye düşündü. Bu amaçla bir anahtarı sadece kendinin bildiği bir şifre ile kilitledi. Kilitlediği yıl 1968. 45 yıldır değişik psişik ve medyumik denemelere rağmen bu şifreye ulaşılamadı. Şu an şifre ile kilitli bu anahtar Virginia Üniversitesinde, Prof. Bruce Greyson'da. Bu kez Türk psişikler şifreyi bulmak için çalışmaya başladı. Siz de çalışmanın bir parçası olmak ister misiniz?

Bunu nasıl kilitlediğini de ayrıntısı ile yazdı (Stevenson, I. 1968, The combination lock test for survival. J Amer Soc Psychical Res, 62, 246-254.) Anahtardan iki tane kopya kilitledi. Birini yanında taşıdı ve denk geldiği medyumlara sordu. yaşadığı sürece kimse uygun şifreyi bilemedi.

Daha fazlası ve çalışmaya katılmak FORUMA için buyrun....

Ölümünden sonra bazı dostları ve onla rüyada irtibata geçtiğini iddia eden kişiler, yaklaşık 40 kadar deneme yaptılar ancak doğru şifreyi elde edemediler.Kiliti açma olasılığı sayılar üzerinden düşünüldüğümde 50 üzeri 3'te bir yani 125 binde 1'dir. Ancak 5 kelimelik bir cümeden şifeye geçişte bu oalsılık daha da azalıyor. Zorlaşıyor. İşi zorlaştırmış!

 

Şifreleme yöntemi nasıl peki?

Ian Stevenson akıllı. Kendisi bunu ölmeden önce, rüyada aktarmak istediğini yazmıştı. Rüyalarda görülen rakamlar unutulur diye MNEMONIC denen bir kolay hatırlanan cümleye çevirmiş kilitin 6 sayılı şifresini. Abrakadabra gibi ama 6 kelimelik. Akılda rüyada kolay kalacak bir kelimelerden rakamlara ulaşmayı amaçlamış.



Sonuçta aradığımız 6 rakam olacak.
Her harfi bir rakamla yukarıdaki gibi kodlamış.
Ancak bizim için ve Ian'ın önerisi rakama değil, sakladığı 6 kelimelik cümleye odaklanmak veya en az 6 harften oıluşan kelimeye (tek de oalbilir) ulaşmak. Onu rakama çevirmek kolay.

İKİ YOLLA BU ŞİFREYE ULAŞABİLİRİZ:

 


1.Yöntem Şudur 
MNEMONİC DEDİĞİ UNUTULMAYACAK BİR SÖZ VEYA CÜMLE... Şunun gibi... Akılda kalacak bir tekerleme gibi.
We All Certainlly Live After Death (Türkçesi: yani "Ölümden Sonra Hepimiz Kesinlikle Yaşayacağız!" gibi...). Görüldüğü üzere ALTI kelimeden oluşan bir cümle. Her kelimenin BAŞ HARFİ (dekoder kullanılarak) esas şifreye ulaştıracak harflerdir.

Örneklerle yapalım:
WACLAD= 6 HARF, üstteki harf-rakam şifrelemesinden 6 rakamı eşleştirdik mi kilit açılacaktır:
WACLAD= aradığımız sayı 313214 ya da 31 32 14.

Yani Türkçe olarak yacaksak;
Alınan mesaj bu ise "Ölümden Sonra Hepimiz Kesinlikle Yaşayacağız!"
ÖSHKY baş harfleri olur ve bunu üstteki şifre çözücüden rakama çevireceğiz. Bu kadar basit!

Başka örnekler vermek gerekir ise, 6 kelimelik akılda kalacak cümleler:
--Sokak Iambası gibi oIma eyy yâr=SLGOEY
--Senin sessizIiğini anIamayan, senin sözIerini anlamaz = SSASSA
--amaç belirle ki hayatın anlamlı olsun =ABKHAO
--Baba koruk yer,oğlunun dişi kamaşır=BKYODK
--Canı kaymak isteyen, mandayı yanında taşır=CKIMYT
....
....
AKILDA KALICI 6 kelimelik sözler....


2. Yöntemi de şu 
Bu şekilde de algılanabilirmiş. Cümlenin başındaki kelimenin ilk 6 harfinden. Ya da yine özlü söz gibi (menmonic) bir cümlenin ilk kelimesinin harflerinin başındaki 6 harfin karşılığı şifre olabilir. Mesela COMMUNICATE gibi bir kelime. COMMUN=ilk 6 harf=rakam karşılığı olarak 35 33 14 anahtarı açacaktır.

Bu arada Ian Stevenson, hangi dilde konuşacak acaba? İngilizce, Türkçe... Kendisi 1 ay Türkiye'de yaşadı. Makalesinin birinde kendi yazdığını okudum: İngilice olası gerekmiyor. Başka bir dilde de çok kullanılan bir kelime, deyim seçilebilir. Daha da zorlaştırılabilir diye. Belki de Türkçe seçmiştir!

Çalışmaya katılacaklar Türkçe algıladıkalrında, hem Türkçe hem de İngilizce karşılığını kullanacağız.

Diğer önemli bir nokta da kilitin ikili rakamlarının 0 ile 50 arasında olması gerektiği. 51, 87, 95 gibi 50'den büyük sayılar bu sayı çiftlilerde olamaz. Bu sayıları 50 altına indirgeme yolu önermiş...

 

 

 

Bu olay Ian'ın aklına nereden gelmiş?
1967'de Helen Greaves adlı kadının kocası evrakları sürekli şifreli bir kasada-kutuda saklıyormuş. Bir gün koca ölür. Kadın Helen kasayı açamaz. İçindeki evraklara ve belgelere ihtiyacı vardır. Ancak bir gün rüyasında kocası ile bağlantı kurar ve kasanın şifresini alır! Açıl susam açıl!

Bu deney/test ölümden sonra yaşamın ve bilincin/belleğin devam ettiğinin bir kanıtı olarak araştırılmaktadır. halen açılmayan bir anahtar var. Bunu açmak için bir dönem Ian tanıyanlar ve sevenler çabalamış ancak bunu başaramamışlar. hatta onunla öldükten sonra bağlantı kurduklarını bile söyledikleri halde şifreyi alamamışlar. Aldıklarını düşündükleri bazı şifreler ise çalışmamış. 

Benzer başka örnekleri de var bu şifrelemenin.

Merak edenlere? Kilitin daha da ayrıntılı içi ve görüntüsü bu linkte


Kilitin yapıldığı metali yazmıyor ama Demir veya Çelik'ten yapılmıştır. Bu tam olarak sakladığı kilit. Model 8088. Benim yukarıya koyduğum Ian stevensonun orijinal sakladığı kilittir. Yapıldığı materyal yazıda yazmıyor. Fiyati var 19.95 dolarmış o dönemde. 45 yıldır kilit kapalı. Dolap falan yok. Algılanacak cümleden rakamlar şifre çözücü ile çöZülecek.... Kilitli açacak şifre...

Şifreli Kilit Kimde? Kim Deneyecek Açmayı?
Anahtarın sahibini ve kimde olduğunu bulduk. Bağlantı kurduk. Prof. Dr. Bruce Greyson'daymış Ian'ın kilitlediği anahtar. Şifreyi gönderdiğimizde açmayı deneyecek.

Ve 45 yıldır kilitli anahtar!
Bu kiliti açmak, tartışmasız olarak grubumuzu artık ulusal veya yerel değil, tam bir evrensel-dünyasal grup yapacak... Tabiki de duyular dışı algının olduğuna dair çok güçlü ses çıkaracak.. Öldükten sonra yaşam tartışmalarından bahsetmiyorum bile...

AYRINTISI

Kilit şu ve açıklaması da aşağıda. 
 
 
 

Daha fazlası ve çalışmaya katılmak için buyrun....

 

Son Güncelleme: Salı, 25 Şubat 2014 09:56