TRT'nin sansürlediği BİLİMİN KIYISINDA belgeseli!

BİLİMİN KIYISINDA adlı belgesel paranormal olayları ve duyular dışı olayları ele alan ve çekimleri neredeyse bir yıl, bir yılda montajı süren, ödüllü yönetmen TÜLİN SERTÖZ tarafından hazırlanan sıradışı belgeseldi. 14 Kasım 2014 akşamı saat 22:30'da TRT BELGESEL kanalında bir hafta önce yayın akışında belirtildiği üzere yayınlanması beklenirken, aynı gece yayından kaldırıldı. TRT BELGESEL'de, yayında 1-2 saat önce "yayınlamayın yerine başka bir şey yayınlayın" uyarısı ile yayından kaldırıldı. Daha doğrusu sansürlendi. Neden kaldırıldı yayından? Tam ayrıntıları öğrenemediysem de sanırım bazı bölümlerinde olan "ruh çağırma, fal, büyü, kehanet" gibi konular nedeniyle eleştiri alırız diye ve kamu açısından uygun olmayacağı düşünülmüş. Ya da kişisel kaygılarla eleştirilirim koltuğumu kaybederim. Çünkü ruh olmazmış ve çağrılamazmış, gelen aslında cin'miş uzmana göre! Adam sanki bu konulara uzman ve ruhçuluğun tarihini biliyor. Bu tartışmaları zaten bizlerde yapıyoruz, bilim insanları da parapsikologlar da yapıyoruz... Gelen bilginin kaynağı ne diye.

 

Belgesel ideolojik veya siyasal hiç bir teme içermediği halde, ilk 5 bölümü yayın denetleme kurulu tarafından izlenmiş ve yayınlanabilir denmesine ve yayın planına alınmasına karşın 2-3 saat öncesinde yayından kaldırlıyor. Sonuçta adı üstünde bu belgesel ve BELGELEME. Yani toplumdaki öznel deneyimleri dökümente etmiş yönetmen.

Şunu da eklemek isterim. Bu benim belgeselim değil. Ben bazı bölümlerinde yer alıyorum ve son montajda ne kadar yer aldığımı da bilmiyorum. Yani kişisel bir durum değil ama toplumsal bir hal alacak olay. Ama biliyorum ki çok iyi bir belgesel, ÖDÜLLÜ yönetmen Tülin Sertöz çok uğraştı ve sadece montajı bir yıl sürdü.

Her türlü bilgi değerlidir. Biliyorsunuz ki çok sıradışı, saçma, inançlara aykırı veya garip belgeseller yapılabiliyor ve belgesel kanallarında yayınlanabiliyor. Dolayısı ile kanal müdürünün isteği ile bir belgeselin yayından kaldırılmasına uygun tepkiyi vermeliyiz.

Bu amaçla TRT genel müdürü, başbakanlık, basında tanıdığınız kişilere, mailden veya twitteerdan ulaşıp kişisel karar verenleri uyarmak ve yayınlatmaya zorlamalıyız.

Belgesellerin yasaklandığı bir ülkede, belgeselleri zamanında izlemek istiyoruz ve RTÜK cezaları zamanı dolsun diye yayınlanan  belgseller gibi 20 yıl sonra izlemek istemiyoruz.

Belgeselin yasaklandığı bir ülke!

Doç. Dr. Sultan Tarlacı
www.EvreninDili.com


Tepkimize Katılmanız için lütfen aşağıdaki iletişimleri kullanın!
TRT BELGESEL için mail atabileceğiniz adres
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

Twitter yorumlara ekleyiniz
@TRTKurumsal @TRTTelevizyon @TRTBelgesel @TRTBelgeselFilm

https://twitter.com/trtkurumsal

Facebook
https://www.facebook.com/TRT.Kurumsal

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile