GAYB bilinir mi? PDF Yazdır e-Posta
Sultan Tarlacı tarafından yazıldı.   
Çarşamba, 29 Eylül 2010 12:03
2.4/5 (8 oy)

Bazı arkadaşlar dinsel sınırlamalarla, eleştirmekte ve karşı çıkmaktalar. "GAYB bilinemez, gelecek bilinemez gibi..."

Bu gelecek bilinemez iddialarından sonra, Kur'anda  bütün GAYB geçen yerler incelendiğinde, Sonuç; 3 anlamda GAYB kullanılmaktadır.

1. Yukarıdaki-aşağıdaki, büyük-küçük, görünen-görünmeyenin SAKLI bilgisi. Yani, insanın bilemeyeceği bir bilgi. Buradan anladığım, daha çok HERŞEYİN TEORİSİNi yapmak için gerekli denklemlerin insan açısından mümkün olamayacağı ve bunu sadece belli oranda bilebileceği. Örneğin, Heisenberg'in belirsizlik prensibi. Bu der ki, bir elektronun konum ve momentumunu aynı anda bilemezsiniz. Bu bilimin kraliçesi Kuantum Fiziğinin yetersizliğinden değil, doğanın özelliğindendir. Konumu bilirseniz kesin olarak, momentum belirsizliği SONSUZ olur. Momentumu bilirseniz, KONUMU sonsuz belirsiz hal alır.Ama kanımca, buradaki GAYBden anlaşılan, TANRI için bu sınırlamanın olmadığıdır.

2. Genelde, peygamberlerin bilgi KAYNAKLARINI AYIRMAK için kullandıkları bir kelime. VAHYİN farkını belirtmek için. "BEN GAYBI bilmiyorum (yani ne meduyumum, ne durugörür...) Ben bu bilgiyi doğrudan VAHİY yolu ile TANRIDAN aldım" manasında. Ayrım yapmak için GAYB bilgisi diye ifade ediyorlar.

3. KIYAMET zamanı için kullanılan, sadece zamanını bilmenin TANRI tarafından mümkün olduğunu, onda gizli olduğunu kullanmak için GAYB geçer

En son olarak da, "O gayb konusunda cimri değildir" ifadesini de unutmamak lazım. Bu da Kur'andan...

Bahsedilen GAYB uzaktangörü, durugörü ve rüyada geleceği bilmeden farklıdır.

Ve de İbni Arabi GAYB'i ikiye ayırır: mutlak ve mümkün Gayb olarak. Mutlağa ulaşılamaz ama MÜMKÜNE ulaşılır.

Gelecekteki bilinen olay örneklerini... Buradan da bakınca, bizim GAYB yorumumuzda bir sorun var demek ki.

 

 

 

Son Güncelleme: Pazar, 04 Ağustos 2013 15:44