Ne Dediler PDF Yazdır e-Posta
Sultan Tarlacı tarafından yazıldı.   
Salı, 20 Ağustos 2013 14:04
2.7/5 (10 oy)

Ne dediler....

“Öncelikle konuyu çok ilginç bulduğumu ve önemsediğimi belirtmek isterim. Notlarınızda da ayrıntılarıyla belirttiğiniz gibi bilim dünyasında oldukça araştırılan ve emek verilen bir konu... Konunun kimya, tıp ve biyoloji ile ilgili kısımlarını da merakla okudum…

Kuantum mekaniğinin kavramsal temelleri ve felsefi söylemleri ile ilgili yoğun ve güncel araştırmalar var. Bunlara bir fizikçi olarak yetişmekte zorlanıyorum. Derslerimde bunu hala sürmekte olan canlı bir devrimin içinde yaşıyor gibiyiz sözleri ile açıklıyorum. Bir fizikçi olarak bu söylemleri bilimsel yeni gelişmelerin analitik ayrıntılarından, kullanılan matematiksel yapı, kavram ve yöntemlerden çıkarmaya çalışıyorum. Benim için en güvenilir yol budur.

Bütün bu gelişmelerin diğer bilim dallarındaki etkisini neredeyse hiç izleyememekteyim. Bu açıdan sizin notlarınız çok yararlı oldu. Derslerimde deneysel ve gözlemsel olarak doğrulanmış, analitik olarak ispatlanabilen veya çokça kanıt gösterilebilen tespitler dışında yorum yaparken çok dikkatli davranmaya çalışıyorum. Fakat önemli bilimsel gelişmelerin; ince duyarlıklar, nesnel sorgulamalar, cesur öneri ve yeni genellemelerle gerçekleştiği görüşündeyim.

Bu önemli konuda verdiğiniz emekleri takdir ediyor ve üstün başarılar diliyorum.”

      

Prof. Dr. Abdullah Verçin

Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Fizik Bölümü

 

 

 

“…Epey emek harcadığını gördüğüm bu eserin, nörokuantoloji gibi henüz hemen hemen hiç duyulmamış bir alanı tanıtırken, bilim ve felsefe tarihinin ilginç koridorlarında da bizi bir yolculuğa çıkarıyor. Meraklı Türk kam oyundan gerekli ilgiyi göreceğine içten inanıyorum.”

 

Prof.Dr.Mehmet Emin Özel
 Çanakkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü
 

 

“Bilinç, evrenin başlangıcından  bugüne kadar olan evrimin en üst fiziksel, biyolojik noktasıdır. Bu gelinen noktada bilinç, yaşamı ve doğayı anlamada, çözmede temel araç olmuştur. İnsan hayatını belki de sonsuz kılmaya çalışacak fizik ve bilimsel gerçekleri bilinç sorgulamakta ve keşfetmektedir. Bugüne kadar insan ve bilinç-ruh ikilemindeki ilişkiyi hep doğaüstü ve fiziksel olmayan gerçeklerle açıklamaya çalışırken, bugün artık bilimin ışığında, beyni ve biyolojik yaşamı, beyin-evren etkileşimlerini daha iyi anlayıp açıklayabiliyoruz. Son 100 yılda beyni anlamada çok yol kat ettik. Hücreler arası ilişkilerde, nasıl bilinç oluşuyor ve uzaysal-zamansal süreçte nasıl ve hangi dinamiklerle etkileşiyor konusu birçok bilimadamının ve bilim alanının konusu olmaktadır. Bu anlamda makro ve mikro evrendeki bu mekanizmaları açıklamak son derece zordur ve bir bilim-yaşam felsefesine sahip olunmasını gerektiren bir durumdur. Bu kitap, benim gördüğüm kadarıyla ülkemizdeki ilk ciddi girişimi oluşturuyor. Bu kitap ve konusunun –bilinç, başlangıçtan günümüze evrimi- bütün üniversitelerde temel giriş dersi olarak okutulması gerekir. Bugün, Türk üniversitelerinde, temel evrim ve bilimsel düşünce dersleri verilmez, yani yaşam anlatılmaz. Ondan sonra laiklikten bahsederler. Bu kitap, umarım ki büyük yöneticilerimizin eline geçer ve bu konular öğrencilerin bilinçlerine aktarılır. 

Dr. Sultan Tarlacı’yı asistanlık yıllarından beri tanırım, hep bilimsel düşünceden ve yaşamı ve evreni sorgulamadan yana olan yaklaşımı ile takdirimi kazanmıştır. Kendisi hiçbir zaman bir sürüden veya klandan yana olmamış, doğruyu, bilimle öğrenip o doğrudan yalnız gitmeyi yalnız gidebilmeyi göze alabilmiştir. Kendisi, zoru seçmiş, tek başına düşünmeyi, yazmayı ve üretmeyi sürdürmüştür. Bu kitabıyla, yeniçağ bilinci ve çağdaş bakış açılarıyla da,  beyinlerimizi daha da netleştirecek bir akıl-bilim-felsefe kitabı üretmiştir. Kendisi, bugünkü popülist ve rekabetçi olmayan üniversite yapısı içine kabul edilmemiştir; çünkü ülkemizdeki üniversiteler, maalesef hala, feodal ve yaratıcılığa ve üretime saygısı olmayan bilinçler tarafından yönetilmektedir. Bu ülkemizin geleceği açısından ciddi bir sorundur. Dr. Tarlacı tüm bunlara rağmen dimdik ayakta durarak, bilimsel düşünce üretmenin zevkiyle kavgasına ve eserlerine devam etmektedir. Kendisini kutluyorum.”

 

Prof. Dr. Emre Kumral

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı